1- Uçak bileti alacağınız zaman
https://www.skyscanner.com
www.ucuzabilet.com
gibi alternatif uçuşlar sunan sitelerden ucuz bilet yakayalabilirsiniz. Bunun haricinde Avrupa için uçuşlarınızda
https://www.ryanair.com/
http://www.vueling.com
bu havayollarından ucuz bilet yakalayabilirsiniz. Özellikle Ryan Air minibüscü mantığında çalışır, o yüzden ucuz olur.
2 - Uçak biletinizde bazı kurallar yazar ve bunları kesinlikle esnetmezler. Örneğin en az 2 saat kala havaalanında olun derler, gidince check-in (ben geldim) işlemi yapacaksınız ve koltuk numaranız belli olacak.Atatük havalanında check-in deskler bazen çok kalabalık oluyor, otomatlardan kolayca işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca yurtdışına çıkış harcı diye bir pul almanız gerek. Havaalanından alabileceğiniz gibi, oraya gitmeden Ziraat bankalarından da alabilirsiniz. Bagaj ağırlığı biletinizde yazar genelde 20 kilodur, THY erasmus öğrencileri için 30'a falan çıkartıyor sanırım, ağırlığa dikkat edin, her ekstra kilo için ekstra para alırlar (hemde iyi para). Sırt çantanız tartılmaz, o yüzden bazı şeyleri ona sığdırabilirsiniz, ancak bu sefer de onunla yürüyeceğiniz için size ağırlık yapar. Burada bir optimizasyon yapmanız gerekir :) Bilgisayar götürecekseniz onu da elinizde götürmeniz tavsiye olunur, valizlere mümkün mertebe kırılacak eşya koymayın, ya da iyice sarın. Sırt çantasında sıvıya kesinlikle müsamaha yoktur. Parfüm, diş macunu, traş köpüğü, şampaun vs götürecekseniz valize koyun, sırt çantasına koyarsanız çöpe atarlar.
3 - Gezilerde veya ilk gittiğinizde yurdunuz ayarlanmadıysanız booking.com, tripadvisor, trivago, hostelz.com, hotels.com a üşenmeden iyi bakın. Kalacağınız yerin ulaşımına, temizliğine ve odaların çeşidine hatta tuvalet-banyosuna dikkat edin. Örnek veriyorum: Paris'te 2-3 aktarmalı bir yerde kalmanız normal ama Bratislava'da Old Town'a yakın bir yerde kalmanız daha doğru olur. Mixed dormitory yazan odalar cinsiyet fark etmeden 8-10 kişinin kaldığı odalar olabilir, böyle bir durumdan rahatsız olacaksanız baştan hangi odayı seçeceğinize dikkat edin.
Gezilerde kalacak yer konusunda Couchsurfing diye bir olay daha var, sistemde kayıtlı kullanıcılar ki bunlar normal evde yaşayan insanlar, turistleri evlerinde misafir edebiliyorlar. Fiyat daha ucuz olabilir, hatta bedava olabilir ancak profili güvenilir olmayan insanlardan uzak durmanız tavsiye olunur. Not :Couchsurfing'i hiç kullanmadım ama oldukça bilinen ve kullanılan bir platformdur.
4- Şehir içi ulaşımda, kalacağınız yerde perminant card alırsınız aylık, dönemlik vs ama gezilerde ne kadar kalacaksanız ona göre bilet alabilirsiniz, bazı şehirlerde kaçak da binebilirsiniz, bazı ülkelerde şehiriçi otobüs, metro, tramvay vs de kontrol yoktur. Bazılarında da sıkı kontol var. Mesela Budapeşte'de kaçak binerseniz, özellikle metroda her an denetime tabi tutulabilirsiniz, ama Roma'da kimsenin bakacağını sanmıyorum. Ayrıca bazı şehirlerde taksi yerine kullanabileceğiniz Uber diye bir sistem var.
https://www.uber.com/tr/cities/
Ayrıca Avrupa ülkeleri küçük olduğu için her ülkenin public transportunu gösteren sistemler vardır. Örneğin Polonya için : jakdojade diye bir uygulama var
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.citynav.jakdojade.pl.android
Ayrıca web versiyonu da var
http://warszawa.jakdojade.pl/
Otobüs, tramvay, metro vs geç kalmadığı için X noktasından Y noktasına giden en kısa yolu bunlarla bulabilirsiniz.
Ayrıca web versiyonu da var
http://warszawa.jakdojade.pl/
Otobüs, tramvay, metro vs geç kalmadığı için X noktasından Y noktasına giden en kısa yolu bunlarla bulabilirsiniz.
Şehirlerin metro sistemleri karışıktır. Üzerinde kafa yormadan çözemezsiniz, hatta tam çözersiniz ama o şehirdeki süreniz bitmiştir.
5-Bulunduğunuz ülkenin yerel otobüs şirketlerini öğrenin. Örneğin Polonya için Polskibus, Çek Cumhuriyeti için Student Agency var.Tabi bu otobüsler başka ülkelere de gidiyorlar. Mesela Prag'dan otobüse binip Viyana-Bratislava-Budapeşte yapabilirsiniz. Ya da Varşova'da binip Berlin'de inebilirsiniz. İtalya için trenlere bakın derim ama diğer ülkeler için sanırım trenler otobüslere göre çok pahalı (hızlı trenler daha da pahalı ama araştırmaya değer). Ek olarak Avrupa geneli çalışan
www.eurolines.com ve Orange şirketleri de var.
www.eurolines.com ve Orange şirketleri de var.
6 - Bazı şehirlerde hazır turlar vardır (sightseeing). Vaktiniz kısıtlı ise bunları deneyebilirsiniz ama siz kendiniz gezerseniz daha ekonomik olabilir (turun kapsamına göre, mesela bazıları tekne turu vs verir, totalde fiyat kafa kafaya gelir zamandan kazanacağınız için tercih edebilirsiniz). Sightseeing şirketleri her şehirde en turistik noktalarda bulabilirsiniz, hatta sizin bulmanıza gerek yok siz o noktalara gidin onlar sizi bulurlar:
7 - Gezi programlarını izleyin, bazıları kötü ama yine de fikir verir, az zamanda en fazla bilgiyi Çok Gezenti verir
http://www.teve2.com.tr/programlar/guncel/cok-gezenti/bolumler
Bazı avrupa şehirleri de var, bakmanızı tavsiye ederim. Onun haricinden Gülhan'ın Galaksi Rehberi, Kanal 7'deki dünyayı geziyorum var ama onların bölümleri çok uzun + kendileri geziyorlar; siz gezecekmişsiniz gibi anlatmıyorlar. Duygu İpekçioğlu Dünya Küçük var bölümleri kısadır, gördüğüm kadarıyla biraz üfürüyor ama o kadar kusura kadı kudu.
8 - Döviz işlemlerini havaalanında kesinlikle yapmayın, büyük komisyon alıyorlar. Hatta şehiriçi doviz büroları da komisyon alabiliyor, o yüzden sorarak işlem yapın. Kaybınız büyükse gidip bankamatikten çekin daha iyi.
9 - Yurtdışında bazı ürünleri bulmanız zor olabilir, örneğin kendi yemeğinizi pişirmeyi planlıyorsanız salça götürebilirsiniz. Zira üzerinde zhalcha yapan kutulardan dilimlenmiş domates çıkabiliyor. Bunun yanında tarhana (toz halde) yada ilk 1-2 günü atlatacak çevreyi öğrenene kadar idare edecek kadar hazır çorba, Afyon Sucuğu falan alabilirsiniz (başka sucuklar koku yapar).
10 - Lidl, Billa ucuz alışveriş yapabileceğiniz marketler. Diğer alternatifler için : https://eksisozluk.com/yurtdisindaki-bim-alternatifleri--5287778
Bir de Billa'nın bizdeki migroskart gibi bir olayı var sanırım o olmadan fiyat yükseliyor, alabiliyorsanız kartı alın.
11 - Marketlerdeki bazı sular mineral içeriyor, tadı biraz gazlı olabiliyor (doğal maden suyu gibi), şişelerinden ayırt etmek zor, denk gelirseniz şaşırmayın. Ben tek başımayken rastgele alıyordum, hangisi denk gelirse içiyordum, ama eşimle gitmeye başlayınca o içemediği için artık seçerek almam gerekiyordu, yine de seçemedim :D Artık ayrımını siz kendiniz öğrenirsiniz.